Микровълнова фурна – изобличаване на митовете

Микровълнова фурна – изобличаване на митовете

Микровълновите фурни продължават да бъдат доста противоречиви домакински уреди в кухнята и си има причини за това. Много от тези причини обаче са митове и те трябва да бъдат разрешение, за да може изборът на микровълнова фурна да се основава единствено на потребността от нея според стила на живот на едно семейство.

Първият и най-сериозен мит е, че микровълновите печки излъчват вредна радиация. Самата дума радиация е много опасна когато се използва за контекст за домашни електроуреди и това е съвсем естествено. Радиацията обаче е термин, който описва вълни от енергия в електромагнитния спектър' в него са радио вълните, рентгеновите лъчи, видимата светлина, ултравиолетовите лъчи и т.н. Микровълновите работят с вълни, които са по-къси от радио вълните използвани в радарните технологии. Микровълновата радиация се използва, за да раздвижи водните молекули в храната с много висока скорост, като ги трие една в друга, по същия начин, по който ние трием ръцете си, за да се стоплим. Така тези вълни създават топлина много бързо. В този смисъл микровълновите печки не използват опасна радиация. 

Вторият мит е, че микровълновите фурни убиват всички полезни хранителни вещества в приготвените ястия. Този мит върви с микровълновите фурни още от пускането им на пазара. Оказва се обаче, че това не е съвсем така. Храната губи своите полезни вещества ако се готви прекалено дълго време в течност, при много висока температура. Добрите съставки в храната могат да се запазят ако тя е приготвена бързо с използването на много малко вода. Нещо, което микровълновите печки правят.

Много разпространен мит е, че микровълновите фурни не могат да предоставят разнообразно меню, тоест не може да приготвите много различни ястия в тях. Това също не е така. В Интернет можете да намерите страхотни рецепти подбрани от кулинари и любители по целия свят, които доказват, че в микровълнова печка може да се приготвят закуски, обяди, десерти, аламинути, при това с отлично качество на приготвената храна. 

Един от митовете, който има доза истина в него е, че микровълновите фурни не убиват вредните бактерии. Това е така, защото микровълновата печка не може да затопли равномерно всяко ястие именно поради особеностите на микровълните. някои съставки в храните просто искат по-дълго време за затопляне отколкото други. В този смисъл, можете да избягвате да затопляте храна в микровълновата, за която имате съмнение, че може да е замърсена или е престояла. Тогава трябва да се запитате дали изобщо трябва да ядете тази храна. Така че ако съхранявате правилно храните и ястията си, и готвите страхотни онлайн рецепти на микровълновата според предписанията, никога няма да ви се наложи да се сблъсквате с вредни бактерии, поне що се отнася до ползването на микровълновата.

Сега след като отстранихме някои от най-разпространените митове за микровълновите фурни, можете да основете избора си на потребностите, които имате. Можете да прецените дали имате място къде да я разположите; да разгледате вече споменатите онлайн рецепти, може да се допитате до ваши познати дали микровълновата печка в техния дом им е ползотворна. Правете всеки избор за домакински електроуреди информирани и с ясно съзнание за потребността от тях.