Как да изберем електрическа печка

Как да изберем електрическа печка

Разнообразието от съвременни електрически печки изумява въображението на купувачите.
Но все пак можете да изберете от това многообразие. Ключовият елемент на електрическата печка е горелката. Комбинацията от фактори като броя на горелките, тяхната мощност и принцип на действие определя избора на електрическа печка. Двете основни категории електрически готварски печки са чугунени и стъклокерамични готварски печки. Чугунените са известни отдавна и са ни познати. Въпреки простотата на устройството, те също са различни:

-          обикновени - загряват бавно, около 10 минути;

-          котлони с червено петно ​​в средата – загряват 20-30% по-бързо;

-          котлони с бяло петно ​​в средата, те са автоматични. Сами определят момента на кипене и понижават температурата.


В момента чугунените котлони имат малко силни страни - главно само по-ниска цена. Има много повече недостатъци: ниска скорост на нагряване, деформация с течение на времето под формата на подуване, способността да се обръщат съдовете поради факта, че котлона е извит и като цяло по-висок отколкото основната повърхност на печката.

Основният избор днес са стъклокерамичните котлони. Те са лишени от всички горепосочени недостатъци. Стъклокерамичната повърхност е плътен лист от керан, материал, който провежда топлината добре във вертикална посока (от нагревателния елемент до съдовете за готвене) и почти не го провежда хоризонтално (отстрани на горелката). Сега остава само да разберем какъв вид нагревателни елементи са разположени под стъклото и на какви принципи работят.


Има три основни типа нагревателни елементи:

- радиални - на основата на нагревателни спирали, изработени от огнеупорни сплави, положени в кръгови завои. Те са чудесни за бавно готвене. А времето за нагряване на радиалните горелки с лентов елемент вместо спирален е много близо до газовите печки и е три секунди. Има горелки с бързо нагряване. Наричат ​​се още „Super Quick“ или „Hi-Light“. Тези горелки съдържат повече обороти на нагревателния елемент и те са в състояние да създадат по-равномерен и точно насочен топлинен поток и след достигане на високотемпературния режим те преминават към нормално.

- халоген, обозначен с индекса H (от англ. Halogen) - много бързо се загряват, много бързо се охлаждат след изключване и светят красиво :). Те представляват кварцова тръба, пълна с разредени халогенни пари. Често те се поставят в котлон заедно с радиален елемент, в комбинация.

- индукция. В момента те представляват върха на еволюцията на електрическите готварски печки. Те имат най-висока ефективност поради факта, че енергията се изразходва за нагряване само на дъното на съдовете с вихрови токове (индукционното поле умишлено се разнася на кратко разстояние), използвайки индукционната намотка на горелката. В същото време междинният слой, като стъкло или чугун, не се нагрява. За съжаление цената на индукционната готварска печка е висока и за нея са подходящи само магнетизиращи съдове с плоско дъно.


Надяваме се, че информацията от тази статия ще ви помогне да направите информиран избор.