Кухненските уреди от неръждаема стомана са издръжливи и лесни за поддръжка, но изискват редовно почистване. Ключът към поддържането на неръждаема стомана  включва правилното отношение към материала и качествени грижи. Гарантираният метод би бил използването на специално разработен почистващ продукт, който предварително може да бъде означен от производителя . За съжаление, това често е най-скъпото.

Почти всяко семейство има в кухнята си уреди от неръждаема стомана, за която да се грижи, големи и малки уреди, съдове за готвене и мивки. Затова, когато свърши този скъп препарат за почистване и поддръжка, ние предлагаме няколко ефикасни метода за почистване на неръждавейките.

Прах, мръсотия и нечистотия могат да изложат на уредите от неръждаема стомана риск от ръждясване. Тези скъпи препарати, за които споменахме не винаги са най-ефикасните. Те обещават да върнат уредите  към оригиналната им красота от шоурума, но често не успяват да изпълнят обещанието си. Истината е, че поддържането на чистотата на вашите уреди от неръждаема стомана е лесно и нямате нужда от тези скъпи продукти. Има обаче една тънкост.

Точно както дървото и някои тъкани, неръждаемата стомана има фин зърнест строеж, който се движи в една посока. Това може да се забележи с лупа, но за да не издребняваме толкова, трябва да знаете какво значи за почистването на уреда. Почистването с какъвто и да е препарат, подходящ за случая, ще бъде най-ефективно ако вървите по посока на зърното. Ако работите вертикално, не че това ще повреди стоманата, просто има вероятност замърсените частици да навлязат още по-навътре.

Почистване с веро или сапун  за чинии, и полировка с бебешко масло – това е най-простото решение, което идва наготово. Не трябва да приготвяте препаратите. Просто вземете два памучни парцала. Единият е за верото, а другият за след това. Сапунът за съдове е идеален за неръждаема стомана. Почиствайте в посока на зърното. За по упорите петна трябва да минете няколко пъти. Подсушете с чиста и суха кърпа. След това може да минете с бебешкото масло върху парцала.

Същата схема, но с бял оцет и зехтин. Нанесете бял оцет директно върху кърпа от микрофибър или напръскайте директно върху повърхността си. Оставете да престои само за момент и след това избършете по посока на зърното. Нанесете оцета толкова пъти, колкото е необходимо, за да премахнете всякаква мръсотия. След това потопете чиста кърпа в малко зехтин и полирайте прясно почистената повърхност по посока на зърното. Ако останат допълнителни остатъци от зехтин, избършете с чиста кърпа.  

Може да ви се стори странно, но газираната вода също върши страхотна работа както за почистването, така и за полирането. Напръскайте содата директно върху уредите и след това избършете по посока на зърното. Това не само ще помогне за почистване на повърхността от пръстови отпечатъци и остатъци от храна, но и ще й придаде приятен блясък. Избършете с мека кърпа от микрофибър.

Ще се изненадате колко рутинно почистване можете да постигнете само с топла вода и кърпа без власинки. Това е най-малко рисковият вариант за почистване на неръждаема стомана. Обикновената вода работи за почистване на повечето ситуации. Подсушете с кърпа или парцал, за да предотвратите водни петна. Това е от решаващо значение, тъй като минералите във водата могат да оставят отлагания върху неръждаема стомана.

Следвайки посоката на полиращите линии, можете да постигнете впечатляващи резултати. Почистващите кърпи от микрофибър са отличен избор за полиране на неръждаема стомана, тъй като вършат изключителна работа по абсорбиране на цялата вода, без да надраскват повърхността. Можете да закупите специални кърпи за полиране, които са по-фини от обикновения микрофибър, за да придадат окончателно полиране на вашите уреди. По-голямата част от петната вероятно ще изчезнат без нужда от специални консумативи или химикали.